Modeindustrin är väldigt stor och har ett stort inflytande på både människor och klimat. Är du intresserad av mode och känner att du vill jobba med det finns det flera vägar att gå eftersom det finns många olika yrkestitlar som på olika sätt jobbar med mode. I den här delen får du veta mer om några yrkestitlar som jobbar med mode.

Designer

En designer är en person som jobbar med att ta fram klädesplagg inför kommande kollektioner. Det gör du genom att ta fram olika skisser och arbetar med olika typer av textilier för att ta fram det klädesplagg du designat. Därför behöver du vara konstnärligt lagd och tycka om att jobba med textilier. En del kläddesigners har egna företag medan andra jobbar för stora modehus och klädkedjor. Jobbar du för någon annan än dig själv behöver du oftast samråda med andra i ditt team. Om du vill jobba med att designa kläder finns det många bra utbildningar du kan gå. Är du tonåring kan du till exempel börja med att läsa hantverksprogrammet.

Stylist

Om du inte är konstnärligt lagd och inte har fallenheten att skapa dina egna kläder kan stylist vara en yrkestitel för dig. En stylist jobbar med att ta fram olika typer av outfits till sina kunder. Kundkretsen kan se olika ut. Det kan vara allt från en modell till en modeplåtning till en tv-produktion eller en känd person som ska gå på röda mattan. Förutom att du tar fram olika utstyrslar ser du till att kläderna sitter bra på personen och kommer med råd. På gymnasiet kan du läsa hantverksprogrammet med inriktning stylist. Är du äldre finns det många bra utbildningar som ger dig bra kunskaper för dig som vill jobba som stylist.

Moderedaktör

Ett annat sätt att jobba med mode är genom att skriva om det. Du kan till exempel jobba på ett modemagasin och ta fram artiklar om mode. Som moderedaktör är du en del av ett team där ni alla jobbar med att förmedla mode. Som redaktör är du spindeln i nätet och ser till att vara till hjälp för att ert jobb ska bli så bra som möjligt. Du ser till exempel till att alla vet vad de ska göra vid en modeplåtning. Det krävs ingen speciell utbildning för att bli moderedaktör. Men om du är intresserad av mode finns det många bra kurser och utbildningar att gå.