Mode är ett begrepp som används för att beskriva vad som är mest inne i klädväg just nu. Därför är modet i ständig förändring. Det som var moderiktigt för ett par år sedan är inte lika inne just nu. Men mode är också något som kommer tillbaka med jämna mellanrum. De senaste åren har till exempel 90-tals modet gjort en comeback.

För en del är det viktigt att klä sig enligt det senaste modet och de lägger ner mycket pengar på att köpa in de allra senaste modeplaggen. De följer stora modeikoner och läser modemagasin för att vara säkra på att de har koll på det tillfälliga modet. Medan för andra räcker det med att ha fungerande klädesplagg.

Vad är mode?

För den som inte är insatt kan det vara intressant att veta mer om vad mode egentligen är för något. Ordet mode kommer ursprungligen från latin och översätts ungefär till sätt eller fason vilket beskriver bra vad mode innebär. Mode är alltså sättet vi väljer att klä oss. Det finns flera saker som ingår under begreppet mode. Men det de allra flesta tänker på när de hör ordet mode är kläder, skor och accessoarer. Men mode kan också innebära det som är inne vad gäller frisyrer, inredning och smink.

Precis som med allt annat i vårt samhälle så är det de med störst makt som bestämmer vad som är moderiktigt för tillfället. Inom modevärlden är det främst de stora modehusen som bestämmer vilket mode som ska gälla för varje säsong. Några exempel på stora modehus är Balmain, Gucci och Balenciaga.

Mode i populärkulturen

Förutom att modehusen är de som påverkar köparna hur de ska klä sig är kändisar och influencers de som påverkar allra mest. När en modeintresserad person ser sin favoritkändis bära ett plagg så dröjer det sällan särskilt länge innan personen kollar upp vart den kan köpa ett liknande plagg. Ett exempel på en stor modeikon är Kim Kardashian som många unga personer ser upp till vad gäller mode.

Influencers och kändisar är alltså en stor källa till inspiration vad gäller mode. Men något annat som kan påverka trenderna är andra delar av populärkulturen. Till exempel det vi ser på TV. Ett exempel på en TV-serie som fick många att klä sig i en mer klassisk stil är den amerikanska tv-serien gossip girl som kretsar kring ett gäng ungdomar som tillhör den högre klassen och klär sig därefter. När tv-serien lanserades år 2007 blev det trendigt med en snobbig klädstil med enkla kjolar och kavajer. En annan tv-serie som inspirerar många kvinnor vad gäller modet är sex and the city som lanserades på 90-talet och har fått flera uppföljningar med filmer och nya säsonger som utspelar sig i nutid.